881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

 

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady lub deserowej
  • 250 g cukru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • 135 g mąki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • garść malin świeżych lub mrożonych

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Przygotować  formę o wymiarach 21 cm x 28 cm lub 24 cm tortownicę i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło na minimalnym ogniu roztopić.
  • Dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladą  i cały czas mieszając roztopić.
  • Odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce krótko rozmiksować jajka (lub wymieszać rózgą) z dodatkiem cukru.
  • Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać rózgą.
  • Dodać mąkę i ponownie krótko wymieszać na jednolite ciasto za pomocą łyżki.
  • Dodać pokrojoną na kawałeczki czekoladę deserową  i wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki.
  • Masło orzechowe wyłożyć po czubatej łyżeczce na wierzch brownie, z zachowaniem odstępów.
  • Patyczkiem zrobić zakręcone wzorki.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.
  •  Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałki.