881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

  • 150 g masła
  • 75 g cukruDSCN6482
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g mąki typu 650
  • 15 g kakao
  • 1 żółtko
  • 100 g migdałów (pokrojone w kostkę)

Przygotowanie :

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz masło, żółtko i kakao.

Szybko wyrabiamy kruche ciasto . Na końcu dodajemy migdały.

Z ciasta formujemy walec. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 60 minut.

Gdy ciasto będzie twarde, kroimy je na plastry o grubości ok. 5 mm.

Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12-14 min w temperaturze ok. 180°C.