881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na około 16 kremówek:

  • 2 płaty ciasta francuskiego –  320 g każdy

2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia.

Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta. Po nakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 35 minut do ciemnozłotego koloru.

W czasie pieczenia ciasto będzie rosło do góry – należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie.

Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.

 

Składniki na masę kremową:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 150 g cukru miałkiego
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej

Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem.

Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, zagotować.

W osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną.

Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń – mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała.

Masę przykryć folią spożywczą  i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, cały czas ucierając.

Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich .

Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 – 2 godziny.

Składniki na masę śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru

Żelatynę  zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny

Przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.

Śmietanę  ubić, pod koniec cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę

Wykonanie:

Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową

Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na tyle części ile chcemy mieć ciastek)

Oprószyć obficie  cukrem pudrem.