Składniki na około 16 kremówek:
- 2 płaty ciasta francuskiego – 320 g każdy
2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia.
Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta. Po nakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 35 minut do ciemnozłotego koloru.
W czasie pieczenia ciasto będzie rosło do góry – należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie.
Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.
Składniki na masę kremową:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
- 150 g cukru miałkiego
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem.
Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, zagotować.
W osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną.
Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń – mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała.
Masę przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, cały czas ucierając.
Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich .
Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 – 2 godziny.
Składniki na masę śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżka cukru pudru
Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny
Przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.
Śmietanę ubić, pod koniec cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę
Wykonanie:
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową
Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na tyle części ile chcemy mieć ciastek)
Oprószyć obficie cukrem pudrem.