881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki :

 

500 g mąki tortowej

200 g masła

60 g drobnego cukru lub cukru pudruDSCN7041

1 jajko

1 żółtko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukier waniliowy

Szczypta soli

 

Dodatkowo :

Marmolada lub gęste powidła ok.150 ml

 

Suche składniki wymieszać : mąkę , cukier , proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.

Następnie dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło.

Wymieszać i dodać jajko i żółtko.

Szybko wyrobić na gładkie ciasto , zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na trzy części i wałkować każdą po kolei na placki grubości 2-3 mm.

Pokroić na kwadraty o boku 7 centymetrów, na środek nałożyć łyżeczkę marmolady lub powideł i zlepić przeciwległe rogi.

Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec nagrzać do 190 stopni i piec ciasteczka około 13 – 15 minut.

Po wyjęciu z pieca przestudzić i zjadać.

Można posypać cukrem pudrem jeżeli ktoś lubi wypieki bardziej słodkie.

Smacznego.