881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

250 g mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

100 g cukru

1 szklanka mleka

2 jajka

100 g roztopionego ostudzonego masła

Około 250 g truskawek

    

Składniki dzielimy na suche i płynne i mieszamy w osobnych naczyniach.

Płynne przelewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników.

Przekładamy do foremek wysmarowanych masłem lub do papierowych papilotów.

Do każdej babeczki wkładamy pokrojone dwie lub trzy truskawki.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy mufiny .

Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo nie.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia , a uniwersalność jego polega na tym , że możemy dodać inne ulubione owoce: maliny , jagody , rabarbar, brzoskwinie….