881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 3 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki miodu, płynnego
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA PASTĘ MIGDAŁOWĄ:

  • 1 1/2 szklanki migdałów (bez skórki)
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA MASĘ MARCEPANOWĄ:

  • ok. 280 g pasty migdałowej z przepisu powyżej lub gotowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej

 SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki cytryny

 DODATKOWO:

  • ok. 100 g powideł śliwkowych

Migdały na pastę dokładnie mielimy.

Następnie mieszamy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy białko, sól oraz ekstrakt migdałowy.

Wyrabiamy dokładnie, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą i masa stanie się dosyć twarda. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Schłodzoną pastę migdałową rozcieramy razem z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mleko, sok z owoców, esencję i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.

Mąkę na piernik przesiewamy razem z sodą, proszkiem i mieszamy z solą, orzechami i skórką kandyzowaną.

Miód, masło, cukier i przyprawy podgrzewamy do połączenia wszystkich składników.

Do maki dodajemy jajko i chwilę mieszamy, następnie przelewamy masę miodową i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek miski.

Ciepłe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przekładamy rozwałkowaną cześć ciasta na dno formy. Zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony ciasta wykładamy marcepan, następnie wykładamy powidła.

Przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, dociskając brzegi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min.

Po upieczeniu zostawiamy na 15 min następnie smarujemy lukrem wierzch ciasta.

Zostawiamy do stężenia, następnie owijamy folią i przechowujemy w chłodnym miejscu do świąt.