SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 3 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki miodu, płynnego
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PASTĘ MIGDAŁOWĄ:
- 1 1/2 szklanki migdałów (bez skórki)
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ MARCEPANOWĄ:
- ok. 280 g pasty migdałowej z przepisu powyżej lub gotowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki cytryny
DODATKOWO:
- ok. 100 g powideł śliwkowych
Migdały na pastę dokładnie mielimy.
Następnie mieszamy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy białko, sól oraz ekstrakt migdałowy.
Wyrabiamy dokładnie, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą i masa stanie się dosyć twarda. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Schłodzoną pastę migdałową rozcieramy razem z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mleko, sok z owoców, esencję i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.
Mąkę na piernik przesiewamy razem z sodą, proszkiem i mieszamy z solą, orzechami i skórką kandyzowaną.
Miód, masło, cukier i przyprawy podgrzewamy do połączenia wszystkich składników.
Do maki dodajemy jajko i chwilę mieszamy, następnie przelewamy masę miodową i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek miski.
Ciepłe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy rozwałkowaną cześć ciasta na dno formy. Zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony ciasta wykładamy marcepan, następnie wykładamy powidła.
Przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, dociskając brzegi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min.
Po upieczeniu zostawiamy na 15 min następnie smarujemy lukrem wierzch ciasta.
Zostawiamy do stężenia, następnie owijamy folią i przechowujemy w chłodnym miejscu do świąt.