881 776 552 (całodobowo)

Składniki:

  • 1/2 kg maki pszennej
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 100 g świeżych  drożdży
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo :

  • marmolada o dowolnym smaku
  • cukier puder

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Drożdże rozkruszyć do śmietany i mieszać do rozpuszczenia.

Do miski wsypać mąkę , cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli .

Następnie dodać żółtka, miękkie masło oraz rozpuszczone drożdże.

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.

Całe ciasto podzielić na kilka porcji .

Każdą porcję należy rozwałkować jak na pizzę i podzielić na 8 trójkątów.

Na każdy trójkąt w najszerszej części położyć kawałek marmolady i zwinąć w rogalik.

Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostudzić , a następnie obsypać cukrem pudrem.

Smacznego życzy Gabrysia , Maja i Lila 😉