881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Na spód:

– 100 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie np. princessaDSC_0033DSC_0033

Masa sernikowa:

-250 g serka mascarpone

-1 i 1/2 szklanki (225 g) cukru pudru

-2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)

-250 g twarogu sernikowego lub jogurtu greckiego

-200 g białej czekolady

-6 łyżek likieru kokosowego (nie koniecznie)

-2 i 1/2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody

Dekoracja:

– wiórków kokosowych

– pralinki kokosowe, obrane migdały

Przygotowanie:

-Spód: wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm .

-Masa kokosowa: serek mascarpone ubić z cukrem pudrem . Następnie kolejno dodajemy resztę składników za każdym razem miksując.

Dodać twaróg , dodać mleko kokosowe .

Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową aby ją zahartować. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać .

Dodać likier, a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (10 minut), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać.

Cieniutkim strumieniem wlewać do masy sernikowej i jednocześnie miksować.

Po dodaniu likieru i żelatyny masę wymieszać i delikatnie łyżką wyłożyć na wafelki . Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Gdy deser będzie całkowicie zastygnięty, obkroić nożem i zdjąć obręcz.

Udekorować wiórkami kokosowymi lub migdałami lub pralinkami.