881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Biszkopt

  • 7 jaj
  • 200 g cukrurafaello
  • 144 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Masa kokosowa Raffaello

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 750 g  schłodzonego mascarpone
  • 200 g białej czekolady

Nasączenie i dekoracja

  • 4  łyżki likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z wodą
  • 75 g wiórków kokosowych, gotowe pralinki kokosowe

Przygotowanie

Biszkopt

  • Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
  • Następnie dodawać stopniowo żółtka i przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników  lub mieszać delikatnie łyżką .
  • Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, ostudzić i  pokroić na 3 krążki. Iszkopt warto upiec dwa dni wcześniej , bo wtedy łatwiej go przekroić.

Masa kokosowa Raffaello

  • Można przygotować dzień wcześniej: mleko kokosowe zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 30-45 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na koniec wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę, roztopić i dokładnie ostudzić (a najlepiej schłodzić w lodówce).
  • Zmiksować mascarpone z cukrem pudrem . Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu użycia.

Przełożenie

  • Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a jedną na obłożenie go z wierzchu. Biszkopty skrapiać likierem, na to wykładać  masę kokosową. Po obłożeniu tortu masą kokosową obłożyć go wiórkami kokosowymi i udekorować pralinkami, wstawić na około 1-3 godziny do lodówki .