881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Biszkopt:

4 duże jajka

200 g drobnego cukru

75 g mąki pszennej

75 g mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki ciemnego kakao

  

 Białka oddzielić od żółtek. Cukier ubić mikserem z białkami (aż do rozpuszczenia cukru).

Następnie dodać żółtka i krótko miksować , tylko do połączenia z białkami. Odstawić mikser, już nam nie będzie potrzebny.

Mieszamy ze sobą mąki , kakao i proszek do pieczenia.

Przesiewamy przez sitko i dodajemy po łyżce do jajek, lekko mieszając łyżką, aby nam nie opadła piana.

Ciasto wylewamy do okrągłej foremki , (średnica około 24 cm) wyłożonej pergaminem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 °C . 

Pieczemy około 30 minut, aż patyczek zanurzony w cieście będzie suchy. Po wyjęciu studzimy i wyciągamy z foremki.

   

Nadzienie:

800 g śmietany kremówki (30 %) dobrze schłodzonej

3 łyżeczki żelatyny

300 g orzechów włoskich.

 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance ciepłej wody, tak aby nie było grudek. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać mikserem.

 

 Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą smarować śmietaną i posypać orzechami. Na koniec posmarować cały tort – również bok i udekorować pozostałymi orzechami.

Wstawić na godzinę do lodówki, następnie kroić i jeść , smacznego.

 

 Do śmietany nie dodałam cukru ponieważ śmietana sama w sobie jest słodka , ale jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie można dodać łyżkę lub dwie cukru pudru.

Warto również biszkopt upiec dzień lub dwa wcześniej , bo wtedy łatwiej się kroi .