881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g zmielonych orzechów (może być mieszanka)
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła  temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Masło  miksujemy z cukrem przez około 3-4 min.

Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy.

Stopniowo wsypujemy zmielone orzechy.

Dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem.

Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej.

Keksówkę  smarujemy  masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia , a następnie polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.