- 200 g mąki tortowej
- 200 g zmielonych orzechów (może być mieszanka)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g masła temp. pokojowa
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Masło miksujemy z cukrem przez około 3-4 min.
Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy.
Stopniowo wsypujemy zmielone orzechy.
Dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem.
Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej.
Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia , a następnie polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.