881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki (na 12 sztuk):

 

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,babeczki
  • 0,5 szklanki cukry,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml oleju,
  • 15 łyżek mleka,
  •  agrestu – około 300 g.

 

 

na bezę:

  • 2 białka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

 

W jednej misce łączymy suche składniki.

W drugiej misce roztrzepujemy żółtka, następie dodajemy olej i mleko cały czas mieszając. Łączymy suche składniki z mokrymi.

Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.

Następnie rozkładamy ciasto.

Do każdej babeczki wkładamy po 3-4 owoce agrestu.

 

Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno.

Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Pianę rozkładamy na babeczki.

 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut.