881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 225 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, zamieszać i wciąż ucierając dodawać po jednym jajka. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.

Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli.

Masę podzielić na pół i do jednej z części dodać wcześniej stopioną i ostudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka masa (można mikserem).

Jasną masę przełożyć do małej formy karbowanej wysmarowanej masłem lub do keksówki o wymiarach 25 na 12 cm., wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Następnie do formy przełożyć warstwę czekoladową. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez 35-40 minut.

Jeżeli chcemy użyć większych foremek wystarczy podwoić składniki. Smacznego  😀