- 175 g miękkiego masła
- 175 g cukru pudru
- Cukier waniliowy
- 3 jajka
- 225 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, zamieszać i wciąż ucierając dodawać po jednym jajka. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli.
Masę podzielić na pół i do jednej z części dodać wcześniej stopioną i ostudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka masa (można mikserem).
Jasną masę przełożyć do małej formy karbowanej wysmarowanej masłem lub do keksówki o wymiarach 25 na 12 cm., wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Następnie do formy przełożyć warstwę czekoladową. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez 35-40 minut.
Jeżeli chcemy użyć większych foremek wystarczy podwoić składniki. Smacznego 😀