Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 220 g masła
- 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
- 4 jajka L
- 1 p. cukru waniliowego
- 4 łyżki mleka mleka
- 120 g czekolady deserowej
Mąkę i proszek przesiać przesiać przez sitko i wymieszać z solą.
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem do otrzymania puszystej masy.
Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką.
Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą.
Wykładać do formy na zmianę jasną i ciemną masę.
Następnie widelcem zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 170 º C przez około 70 – 80 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gdy przestygnie można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.