881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 220 g masła
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
  • 4 jajka L
  • 1 p. cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka mleka
  • 120 g czekolady deserowej

Mąkę i proszek przesiać przesiać przez sitko i wymieszać z solą.

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem do otrzymania puszystej masy.

Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej  dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką.

Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą.

Wykładać do formy na zmianę  jasną i ciemną masę.

Następnie widelcem zrobić w cieście zygzaki.

Piec w temperaturze 170 º C przez około 70 – 80 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gdy przestygnie można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.