881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • Cukier waniliowy
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

 

 

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą.

Masło lub margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem do otrzymania puszystej masy .

Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.

Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, wymieszać .

Podłużną foremkę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą.

Wykładać do formy na zmianę to jasną to ciemną masę.

Następnie, widelcem zrobić w cieście zygzaki.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 – 80 minut lub do tzw. suchego patyczka.