- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- Cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą.
Masło lub margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem do otrzymania puszystej masy .
Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, wymieszać .
Podłużną foremkę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą.
Wykładać do formy na zmianę to jasną to ciemną masę.
Następnie, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 – 80 minut lub do tzw. suchego patyczka.