Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady lub deserowej
- 250 g cukru
- 100 g czekolady deserowej
- 3 jajka
- 135 g mąki
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- garść malin świeżych lub mrożonych
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Przygotować formę o wymiarach 21 cm x 28 cm lub 24 cm tortownicę i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło na minimalnym ogniu roztopić.
- Dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladą i cały czas mieszając roztopić.
- Odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce krótko rozmiksować jajka (lub wymieszać rózgą) z dodatkiem cukru.
- Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać rózgą.
- Dodać mąkę i ponownie krótko wymieszać na jednolite ciasto za pomocą łyżki.
- Dodać pokrojoną na kawałeczki czekoladę deserową i wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki.
- Masło orzechowe wyłożyć po czubatej łyżeczce na wierzch brownie, z zachowaniem odstępów.
- Patyczkiem zrobić zakręcone wzorki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałki.