Ciasto:
1 szklanka mleka
2 jajka
6 łyżek cukru
125 g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki
7 g suchych drożdży lub 70 g świeżych drożdży
Nadzienie:
8 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
Mieszamy cukier z cynamonem i rozprowadzamy równomiernie po cieście.
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
śmietana kremówka (tyle ,aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany)
Łączymy cukier ze śmietanką.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i drożdże z mlekiem.
Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby podsypując odrobinę mąką.
Odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm na kształt prostokąta. Posypujemy nadzieniem zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy jednym brzegu. Zaczynając od przeciwnej strony zwijamy ciasto w rulon.
Kroimy w plastry o grubości ok. 2 – 3 cm. Układamy na blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy przez 15 – 20 min w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu lukrujemy. Smacznego.