881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto:

1 szklanka mleka
2 jajka
6 łyżek cukruDSC_0380
125 g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki
7 g suchych drożdży lub 70 g świeżych drożdży

Nadzienie:

8 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Mieszamy cukier z cynamonem i rozprowadzamy równomiernie po cieście.

Lukier:

5 łyżek cukru pudru
śmietana kremówka (tyle ,aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany)

Łączymy cukier ze śmietanką.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i drożdże z mlekiem.

Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby podsypując odrobinę mąką.

Odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm na kształt prostokąta. Posypujemy nadzieniem zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy jednym brzegu. Zaczynając od przeciwnej strony zwijamy ciasto w rulon.

Kroimy w plastry o grubości ok. 2 – 3 cm. Układamy na blasze i odstawiamy  do ponownego wyrośnięcia.

Pieczemy przez 15 – 20 min w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu lukrujemy.  Smacznego.