881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasteczka chałwowe.

 

Składniki :

 

100 g chałwy waniliowej

1 szklanka mąki pszennej

1 żółtko

2 łyżki cukru

3 łyzki śmietany 12 %

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier :

Cukier puder (tyle aby po wymieszaniu wszystkich składników

otrzymać konsystencję gęstej śmietany)

50 g Chałwy

Kilka łyżek wody

 

Przesianą mąkę szybko zagnieść z chałwą , żółtkiem, cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia.

Uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować i foremką w dowolnym kształcie (tutaj choinka) wykrawać ciasteczka.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka.

Piec w nagrzanym piekarniku do170 stopni około 8 -10 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem.

 

 DSCN7032

Zimtsterne

 

Składniki :

 

300 g zmielonych migdałów

100 g cukru pudru

2 białka

50 g mąki pszennej

2 łyżeczki cynamonu

 

 

Polewa bezowa:

 

 

1 białko

1 szczypta soli

200 g cukru pudru

1 – 2 łyżki mleka

 

 

W naczyniu wymieszać suche składniki: migdały, cukier puder, mąkę, cynamon. Dodać białka i zagniatać, aż do uformowania klejącego ciasta.

Owinąć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.

Przygotować bezową polewę: ubić na sztywno białko ze szczyptą soli.

Ubijając cały czas dosypywać cukier, stopniowo.

Polewa powinna mieć odpowiednią gęstość, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1 – 2 łyżki mleka, wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm.

Używając foremki w wybranym kształcie wycinać ciasteczka i układać na blaszce.

Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić bezową polewę.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 – 12 minut

Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze.