Ciasteczka chałwowe.
Składniki :
100 g chałwy waniliowej
1 szklanka mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki cukru
3 łyzki śmietany 12 %
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier :
Cukier puder (tyle aby po wymieszaniu wszystkich składników
otrzymać konsystencję gęstej śmietany)
50 g Chałwy
Kilka łyżek wody
Przesianą mąkę szybko zagnieść z chałwą , żółtkiem, cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia.
Uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i foremką w dowolnym kształcie (tutaj choinka) wykrawać ciasteczka.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka.
Piec w nagrzanym piekarniku do170 stopni około 8 -10 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
Zimtsterne
Składniki :
300 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
2 białka
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
Polewa bezowa:
1 białko
1 szczypta soli
200 g cukru pudru
1 – 2 łyżki mleka
W naczyniu wymieszać suche składniki: migdały, cukier puder, mąkę, cynamon. Dodać białka i zagniatać, aż do uformowania klejącego ciasta.
Owinąć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.
Przygotować bezową polewę: ubić na sztywno białko ze szczyptą soli.
Ubijając cały czas dosypywać cukier, stopniowo.
Polewa powinna mieć odpowiednią gęstość, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1 – 2 łyżki mleka, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm.
Używając foremki w wybranym kształcie wycinać ciasteczka i układać na blaszce.
Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić bezową polewę.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 – 12 minut
Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze.