881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Gdy na zewnątrz upał nie mamy ochoty siedzieć przy gorącym piekarniku i czekać aż się upiecze ciasto.

Jest to dobry czas na jedzenie lodów , dobrze schłodzonej lemoniady lub zimnych koktajli .

Ale czasami mamy ochotę na coś słodkiego i ta propozycja spełnia chyba oczekiwania łasuchów , bez pocenia się podczas wykonywania tej słodkości.

 

Składniki:

-Dwie paczki ciasteczek typu „bebe” (po ok.200 g)DSCN6232

-Puszka kajmaku o dowolnym smaku (na rynku pojawiły się kokosowe, truflowe, orzechowe…)

Można również zrobić samemu, gotując puszkę słodkiego mleka skondensowanego przez trzy godziny. Puszka musi być całkowicie zanurzona.

 

Krem :

-budyń waniliowy ugotowany w 400 ml mleka z dodatkiem czterech łyżek cukru i ostudzony

-kostka masła lub margaryny „Kasia” w temperaturze pokojowej

Masło lub margarynę miksujemy do „białości” i dodajemy po jednej łyżce budyniu ciągle miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.

 

Herbatniki  rozkładamy na blaszce jeden przy drugim. Pierwszą warstwę smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugą warstwą ciasteczek smarujemy kremem i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. Smarowanie pierwszej warstwy może sprawić nam trochę kłopotu , ale odrobina cierpliwości i będzie ok.

Można przyozdobić czekoladą , ale są równie pyszne bez czekolady.

Wkładamy do lodówki i po godzinie można kroić na porcje.

Ilość warstw jest dowolna , należy tylko pamiętać o powiększeniu składników. Smacznego.