Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 10 dag masła lub margaryny
- 12 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować miskę w której będzie nam wygodnie zagniatać ciasteczka.
Przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie przesiać cukier puder , aby nie było grudek. Dodać cukier waniliowy.
Masło lub margarynę pokroić na kawałki i dodać do sypkich składników.
Na końcu wbić jajko i wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Starajmy się to zrobić jak najszybciej. Następnie wkładamy zawinięte ciasto w folię do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy na średnią grubość i wykrawamy różne kształty.
Przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 170 stopni .
Pieczemy około 7-8 minut do bardzo lekkiego zrumienienia ciasteczek.
Wyjmujemy , studzimy i dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami.
Radzę zrobić ciasteczka z podwójnej porcji , bo znikną szybciej jak zostały zrobione.
Smacznego.