881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 10 dag masła  lub margaryny
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować miskę w której będzie nam wygodnie zagniatać ciasteczka.

Przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Następnie przesiać cukier puder , aby nie było grudek. Dodać cukier waniliowy.

Masło lub margarynę pokroić na kawałki i dodać do sypkich składników.

Na końcu wbić jajko i wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Starajmy się to zrobić jak najszybciej. Następnie wkładamy zawinięte ciasto w folię do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy na średnią grubość i wykrawamy różne kształty.

Przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 170 stopni .

Pieczemy około 7-8 minut do bardzo lekkiego zrumienienia ciasteczek.

Wyjmujemy , studzimy i dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami.

Radzę zrobić ciasteczka z podwójnej porcji , bo znikną szybciej jak zostały zrobione.

Smacznego.