Masa bezowa:
4 białka
225 g cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Krem czekoladowy:
1 kostka masła
1 budyń czekoladowy ugotowany wg przepisu +3 płaskie łyżki cukru
½ tabliczki czekolady gorzkiej(roztopionej nad para wodną i ostudzonej)
Krem śmietanowy:
½ l śmietany kremówki 30%
2 paczuszki usztywniacza do śmietany.
Z białek ubić sztywną pianę wsypując porcjami cukier. Na końcu dodać mąkę kukurydzianą.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wycisnąć około 16 rozetek.
Suszyć w piecu z termoobiegiem około godziny w 100 stopniach.
Jezeli nie posiadamy takiego pieca to pieczemy przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku do 140 stopni, zmieniając w połowie położenie blachy.
Nastepnie wyłączyć piec , nie otwieracć i pozostawic bezy do wystygnięcia.
W czasie gdy bezy się suszą możemy zrobić krem.
Krem czekoladowy :
Ugotować budyń z cukrem i ostudzić.
Czekoladę roztopić w rondelku nad parą i ostudzić.
Masło ubić mikserem i dodawać po łyżce budyniu i czekolady.
Wymieszać na jednolitą masę.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, jeżeli ktoś lubi bardzo słodką to można dodać łyżkę cukru.
Następnie wsypać usztywniacz do śmietany i dobrze wymieszać.
Bezy składać po dwie przekładając jednym z kremów. Ciasteczka można posypać kakao lub polać czekoladą.
Krem budyniowy można zrobić z budyniu waniliowego ,dodać trochę zaparzonej mocnej ,zimnej kawy i już mamy krem kawowy.
Do kremu śmietanowego można dodać owoce i już mamy bezy ze śmietaną i owocami. Wariacji jest wiele, wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.
Życzę smacznego, a jeżeli ktoś chciałby się podzielić z nami swoimy przepisami to można je przesyłać mailem na adres parafialny lub księdza Proboszcza.