881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Masa bezowa:

4 białka

225 g cukru

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

    

Krem czekoladowy:

1 kostka masła

1 budyń czekoladowy ugotowany wg przepisu +3 płaskie łyżki cukru

½ tabliczki czekolady gorzkiej(roztopionej nad para wodną i ostudzonej)

    

Krem śmietanowy:

½ l śmietany kremówki 30%

2 paczuszki usztywniacza do śmietany.

  

Z białek ubić sztywną pianę wsypując porcjami cukier. Na końcu dodać mąkę kukurydzianą.

 Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wycisnąć około 16 rozetek.

Suszyć w piecu z termoobiegiem około godziny w 100 stopniach.

Jezeli nie posiadamy takiego pieca to pieczemy przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku do 140 stopni, zmieniając w połowie położenie blachy.

Nastepnie wyłączyć piec , nie otwieracć i pozostawic bezy do wystygnięcia.

W czasie gdy bezy się suszą możemy zrobić krem.

  

Krem czekoladowy :

 Ugotować budyń z cukrem i ostudzić.

Czekoladę roztopić w rondelku nad parą i ostudzić.

Masło ubić mikserem i dodawać po łyżce budyniu i czekolady.

Wymieszać na jednolitą masę.

  

Krem śmietanowy:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, jeżeli ktoś lubi bardzo słodką to można dodać łyżkę cukru.

Następnie wsypać usztywniacz do śmietany i dobrze wymieszać.

   

Bezy składać po dwie przekładając jednym z kremów. Ciasteczka można posypać kakao lub polać czekoladą.

Krem budyniowy można zrobić z budyniu waniliowego ,dodać trochę zaparzonej mocnej ,zimnej kawy i już mamy krem kawowy.

Do kremu śmietanowego można dodać owoce i już mamy bezy ze śmietaną i owocami. Wariacji jest wiele, wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

  

Życzę smacznego, a jeżeli ktoś chciałby się podzielić z nami swoimy przepisami to można je przesyłać mailem na adres parafialny lub księdza Proboszcza.