Ciasto:
-50 g świeżych drożdży
-4 żółtek
-80 g drobnego cukru
– 380 g mąki pszennej tortowej
-190 ml ciepłego mleka
-110 g masła, roztopionego i ostudzonego
Nadzienie
-8 łyżek cukru
-2 łyżki cynamonu
Ciasto:
Skruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 – 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia.
Posypać na całej powierzchni cukrem wymieszanym z cynamonem i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Można je włożyć do okrągłej foremki z kominkiem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 40 – 45 minut, w zależności od piekarnika
Ostudzić . Można polać lukrem z cynamonem lub posypać cukrem pudrem i cynamonem.