881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

*175 g suszonych daktyli bez pestek,posiekać

*300 ml gorącej wody

* 115 g miękkiego masłaDSC_0401

*3 jajka, roztrzepane

*175 g  cukru

*280g mąki

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*pół łyżeczki cynamonu

*łyżeczka sody oczyszczonej

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia.

Pokrojone daktyle włożyć do miseczki zalać wodą i odstawić.

Mikserem ucieramy masło z cukrem ,następnie dodajemy jajka , mąkę i cynamon.

Do wody z daktylami dodajemy sodę oczyszczoną i całość ucieramy blenderem,  aż do zmiksowania na gładką masę.

Łączymy ciasto z daktylami i przekładamy do formy . Pieczemy około godziny , do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od  naszego piekarnika.

Gotowe ciasto można udekorować ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem.