*175 g suszonych daktyli bez pestek,posiekać
*300 ml gorącej wody
*3 jajka, roztrzepane
*175 g cukru
*280g mąki
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*pół łyżeczki cynamonu
*łyżeczka sody oczyszczonej
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pokrojone daktyle włożyć do miseczki zalać wodą i odstawić.
Mikserem ucieramy masło z cukrem ,następnie dodajemy jajka , mąkę i cynamon.
Do wody z daktylami dodajemy sodę oczyszczoną i całość ucieramy blenderem, aż do zmiksowania na gładką masę.
Łączymy ciasto z daktylami i przekładamy do formy . Pieczemy około godziny , do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.
Gotowe ciasto można udekorować ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem.