881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto drożdżowe:

½ kg mąki

½ szkl. cukru

½ kostki drożdży

½ kostki margaryny

3 jajka

½ litra mleka

Zrobić zaczyn z drożdży , ciepłego mleka oraz mąki. Następnie połączyć z resztą mąki , cukru, roztopioną i ostudzoną margaryną oraz jajkami.

Wyrobić ciasto , tak długo aż będzie „odstawać” od ręki, im dłużej tym lepiej. Ciasto będzie wtedy pulchne i mięciutkie.

Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokątną blaszkę wysmarowaną masłem.

Na górę wyłożyć owoce: śliwki, jabłka ,gruszki, brzoskwinie- jakie kto lubi. Owoców powinno być około 700 g.

Na owoce można jeszcze położyć posypkę , ale nie jest to konieczne.

 

Posypka:

100 g masła

100g cukru

100 g mąki

Masło roztopić i przestudzone zagnieść z mąką i cukrem. Następnie pokruszyć na owoce.

 

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 ̊ i piec około 25 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.