881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)
Składniki na podłużną foremkę o długość 24 cm:

Suche składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli

Mokre składniki:

1 szklanka purée z dyni
⅓ szklanki cukru może być trzcinowy
½ szklanki oleju
⅓ szklanki mleka
2 łyżki octu jabłkowego

oraz: 6 kostek czekolady, garść suszonej żurawiny

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki.
  3. Mokre składniki wrzucić do wysokiego naczyniu, a następnie dokładnie zblendować na gładką masę.
  4. Przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy łyżki.
  5. Na końcu dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę,  wymieszać i przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Włożyć do gorącego piekarnika i piec około 40 – 50 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek, którym sprawdzimy ciasto będzie suchy.

Porady:

 

  • Purée z dyni to po prostu upieczona dynia, zmiksowana na gładkie purée.
  • Aby je przygotować wystarczy piekarnik rozgrzać do 200 stopni, dynię pokroić, usunąć pestki i włożyć go gorącego piekarnika.
  • Piec do miękkości czyli przez około godzinę, a następnie wystudzić i zmiksować.