Składniki na podłużną foremkę o długość 24 cm:
Suche składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka purée z dyni
⅓ szklanki cukru może być trzcinowy
½ szklanki oleju
⅓ szklanki mleka
2 łyżki octu jabłkowego
oraz: 6 kostek czekolady, garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki.
- Mokre składniki wrzucić do wysokiego naczyniu, a następnie dokładnie zblendować na gładką masę.
- Przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy łyżki.
- Na końcu dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę, wymieszać i przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włożyć do gorącego piekarnika i piec około 40 – 50 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek, którym sprawdzimy ciasto będzie suchy.
Porady:
- Purée z dyni to po prostu upieczona dynia, zmiksowana na gładkie purée.
- Aby je przygotować wystarczy piekarnik rozgrzać do 200 stopni, dynię pokroić, usunąć pestki i włożyć go gorącego piekarnika.
- Piec do miękkości czyli przez około godzinę, a następnie wystudzić i zmiksować.