Składniki:
Ciasto dyniowe:
- 1 szklanka musu z dyni
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 2 łyżki musu z dyni
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- skórka starta z 1/2 dużej pomarańczy
Przygotowanie:
Ciasto dyniowe:
Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej, mus z dyni i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie wysmarować masłem lub olejem. Wlać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa:
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać startą skórkę pomarańczową i mus z dyni. Dokładnie wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko zgęstniała. Następnie polać ciasto, schłodzić.