881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

Ciasto dyniowe:

  • 1 szklanka musu z dyniDSCN7011
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa:

  • 2 łyżki musu z dyni
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • skórka starta z 1/2 dużej pomarańczy

Przygotowanie:

Ciasto dyniowe:

Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej, mus z dyni i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie wysmarować masłem lub olejem. Wlać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać startą skórkę pomarańczową i mus z dyni. Dokładnie wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko zgęstniała. Następnie polać ciasto, schłodzić.