881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

  • 160g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszkuDSCN6535
  • ¾  szklanki cukru
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 80g roztopionego ostudzonego masła
  • 3 jajka
  • 300g rabarbaru pokrojonego na drobne paseczki lub inne miękkie owoce , truskawki poziomki ,borówki…

Wykonanie:                                                                                                                                  

  • w misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku, odstawiamy
  • w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem do białości, następnie partiami dosypujemy mieszankę mąki,
  •  gdy składniki się połączą dodajemy jogurt  masło
  • na koniec do masy dodajemy pokrojone drobno rabarbar lub inne owoce, mieszamy
  • ciasto przekładamy do keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C
  • ciasto  posypujemy cukrem pudrem.