Składniki:
- 160g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- ¾ szklanki cukru
- 150g jogurtu naturalnego
- 80g roztopionego ostudzonego masła
- 3 jajka
- 300g rabarbaru pokrojonego na drobne paseczki lub inne miękkie owoce , truskawki poziomki ,borówki…
Wykonanie:
- w misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku, odstawiamy
- w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem do białości, następnie partiami dosypujemy mieszankę mąki,
- gdy składniki się połączą dodajemy jogurt masło
- na koniec do masy dodajemy pokrojone drobno rabarbar lub inne owoce, mieszamy
- ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C
- ciasto posypujemy cukrem pudrem.