Ciasto:
- 125 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżko powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej lub rozpuszczalnej w proszku
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki
Do przełożenia:
- 4 łyżki powideł śliwkowych.
Mus śliwkowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Polewa:
W garnku roztapiamy masło razem z cukrem. Dodajemy miód, powidła, przyprawę do pierników i cynamon. Podgrzewamy przez minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę przesianą przez sitko.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Formę prostokątną smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Masę wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu, pozbywamy się papieru jeżeli był użyty, wyrównujemy ciasto odkrawając uwypuklenia, wkładamy ciasto ponownie do foremki i smarujemy powidłami.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklance ciepłej wody. Schłodzoną kremówkę ubijamy i dodajemy powidła śliwkowe i żelatynę wszystko dokładnie mieszając , można użyć miksera.
Mus wylewamy na ciasto piernikowe i wstawiamy do lodówki , aby stężało.
Czekoladę rozpuszczamy w „kąpieli wodnej” i dodajemy śmietankę aby polewa była lśniąca i odpowiednia do krojenia.
Stężałe ciasto polewamy czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki aby zastygło.
Następnie kroimy w kwadraty i zjadamy z rodziną i przyjaciółmi przy świątecznym stole . Smacznego.