Składniki:
Ciasto:
– 30 g drożdży
– 250ml mleka
– 2 jajka
– 100 g cukru
– 50 g masła
Owoce:
300 g jagód
300 g truskawek lub
600 g jagód
Kruszonka:
– 1/2 szklanki mąki
– 5 łyżek cukru
– 16g cukru waniliowego (całe opakowanie)
– 60g roztopionego masła
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozkruszyć, dodać łyżką cukru i ciepłe mleko. Wsypać łyżkę mąki i wszystko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie utrzeć jajka z cukrem. Do miski wsypać mąkę, wlać utarte jajka, zaczyn i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać i wyrabiać . Ciasto powinno być lepiące aby było mięciutkie po upieczeniu, nie podsypywać mąkę. Odstawić do podwojenia objętości .
Jagody umyć i odsączyć na sicie, truskawki odszypułkować. Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy pięścią (odpowietrzyć) poczym ponownie szybko zagnieść. Wyłożyć nim formę wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Na ciasto ułożyć owoce, lekko je wciskając.
Obsypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 40-45 minut.
Po upieczeniu pozostawić ciasto aby ostygło i posypać cukrem pudrem lub nie …. 😉