Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy ,
- 600 g rabarbaru pokrojonego w mniejsze kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i mąkę, wymieszać do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć posypką.
Piec około 1 godziny , do tzw. suchego patyczka ,w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Posypka:
- 50 g masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka