881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypiekówDSCN6247
  • 1 szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy ,
  • 600 g rabarbaru pokrojonego w mniejsze kawałki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.

Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i mąkę, wymieszać  do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy  wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć posypką.

Piec około 1 godziny , do tzw. suchego patyczka ,w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Posypka:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru

 

Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka