Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g masła lub margaryny, roztopionej i przestudzonej
- 125 ml mleka
- 60 g miodu
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- Cukier waniliowy
Ponadto:
- 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła, roztopionego
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Zrobić rozczyn z drożdży.
Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem, dodać miód, sól, następnie resztę składników.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki).
Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ręcznikiem i czekać aż ciasto wyrośnie.
Po tym czasie ciasto wyrobić krótko jeszcze raz.
Foremkę (21 x 31 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto.
Na ciasto wyłożyć wiśnie. Jeżeli są bardzo kwaśne można je posypać cukrem .
Posypać kruszonką.
Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 170ºC i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.