881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na ciasto:

 

 

  • 400 g mąki pszennej
  •  20 g świeżych drożdży
  • 100 g masła lub margaryny, roztopionej i przestudzonej
  • 125 ml mleka
  • 60 g miodu
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • Cukier waniliowy

 

 

Ponadto:

 

 

  • 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

 

 

 

Składniki na kruszonkę:

 

 

  • 125 g masła, roztopionego
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru

 

 

Zrobić rozczyn z drożdży.

Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem, dodać miód, sól, następnie resztę składników.

Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne,  i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki).

Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ręcznikiem i czekać aż ciasto wyrośnie.

Po tym czasie ciasto wyrobić krótko jeszcze raz.

Foremkę (21 x 31 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Przełożyć do niej ciasto.

Na ciasto wyłożyć wiśnie. Jeżeli są bardzo kwaśne można je posypać cukrem .

Posypać kruszonką.

Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 170ºC  i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.