881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki :

 

140 g masła lub margarynyDSCN6986

60 g potartej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 18%

Około ½ kg truskawek , malin lub borówek

Do dekoracji :

200 g śmietany 30 procentowej

1 usztywniacz do śmietany

Kilkanaście owoców do dekoracji

Do rondelka włożyć masło lub margarynę i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią.

Zdjąć z palnika, dodać kakao i wymieszać do połączenia składników, ostudzić.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Przestygniętą masę czekoladową wlać i wymieszać łyżką.

Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać.

Dodać śmietanę i wymieszać.

Wsypać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

Na końcu dodać wybrane owoce i lekko wymieszać.

Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami

Piec przez około 20 minut w temperaturze 18oC.

Po wystudzeniu babeczek , ubić dobrze schłodzoną kremówkę i za pomocą dekoratora do ciast wycisnąć śmietanę na babeczki.

Udekorować pozostawionymi owocami.