Składniki :
60 g potartej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 18%
Około ½ kg truskawek , malin lub borówek
Do dekoracji :
200 g śmietany 30 procentowej
1 usztywniacz do śmietany
Kilkanaście owoców do dekoracji
Do rondelka włożyć masło lub margarynę i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią.
Zdjąć z palnika, dodać kakao i wymieszać do połączenia składników, ostudzić.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Przestygniętą masę czekoladową wlać i wymieszać łyżką.
Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać.
Dodać śmietanę i wymieszać.
Wsypać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Na końcu dodać wybrane owoce i lekko wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami
Piec przez około 20 minut w temperaturze 18oC.
Po wystudzeniu babeczek , ubić dobrze schłodzoną kremówkę i za pomocą dekoratora do ciast wycisnąć śmietanę na babeczki.
Udekorować pozostawionymi owocami.