Składniki na 12 sztuk:
- 300 g mąki tortowej
- 40 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 120 g masła, roztopionego
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 150 g cukru drobnego
- 1 p. cukru waniliowego
- 180 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g borówki amerykańskiej
Do miski włożyć składniki mokre: jajka, mleko, wanilię i letnie roztopione masło.
Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia się składników.
Bezpośrednio do połączonych mokrych składników przesiać składniki suche: mąkę , kakao, proszek do pieczenia.
Wymieszać tylko do połączenia się składników
. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami .
Do każdej papilotki nałożyć ciasta do połowy wysokości, wrzucić po parę borówek i uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 170 stopni C , przez około 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem lub ozdobić według uznania.
Smacznego :-).