SKŁADNIKI :
- 300 g mąki tortowej
- 250 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- olej do smażenia lub smalec
- cukier puder
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
Następnie wałkiem uderzamy w ciasto około 10 minut, aby wtłoczyć powietrze przez co podczas smażenia będą się tworzyły bąbelki co nada im kruchości.
Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek około 1-2 mm grubości.
Jest to ważne ,aby ciasto było bardzo cienko rozwałkowane dlatego , że jeżeli będzie grube ,faworki nie będą takie kruche i delikatne.
Następnie wycinamy paski wzdłuż i przekrawamy w poprzek ciasta. Można użyć do tego radełka , wtedy boki faworków będą miały piękne wzorki po bokach.
Każdy kawałek nacinamy w środku i przekładamy przez niego jeden koniec.
Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy obficie cukrem pudrem .