881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

SKŁADNIKI :

 

 

  • 300 g mąki tortowej
  • 250 g serka mascarponeDSCN7045
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
  • szczypta soli

 

 

DODATKOWO:

 

  • olej do smażenia lub smalec
  • cukier puder

 

 

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.

Następnie wałkiem uderzamy w ciasto około 10 minut, aby wtłoczyć powietrze przez co podczas smażenia będą się tworzyły bąbelki co nada im kruchości.

Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek około 1-2 mm grubości.

Jest to ważne ,aby ciasto było bardzo cienko rozwałkowane dlatego , że jeżeli będzie grube ,faworki nie będą takie kruche i delikatne.

Następnie wycinamy paski wzdłuż i przekrawamy w poprzek ciasta. Można użyć  do tego radełka , wtedy boki faworków będą miały piękne wzorki po bokach.

Każdy kawałek nacinamy w środku i przekładamy przez niego jeden koniec.

Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy obficie cukrem pudrem .