1 szt. opakowania gotowego ciasta francuskiego
Krem:
250 g serka mascarpone
4 łyżki nu telli
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Konfitura malinowa
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie (ja użyłam ciasto kupione w sieci „Lidl”) kroimy na równe prostokąty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Następnie łączymy wszystkie składniki na krem : serek , nutellę i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Upieczone ciasteczka kroimy wzdłuż na pół , dolną część cieniutko smarujemy konfiturą malinową i nakładamy krem. Przykrywamy drugą częścią ciasteczka i całość posypujemy cukrem pudrem. Wszystkie czynności wykonujemy delikatnie , ponieważ ciasteczka są bardzo kruche.
Jak widać jest to bardzo prosty przepis. W niedługim czasie można zrobić pyszne niedzielne ciasto do popołudniowej kawy lub herbatki.
Można oczywiście włączyć swoją inwencję twórczą i zmodernizować ten przepis dodając świeże owoce lub zmielone orzechy. Zachęcam do eksperymentowania , smacznego.