881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

 

Ciasto:

1 szt. opakowania gotowego ciasta francuskiego

  

Krem:

250 g serka mascarpone

4 łyżki nu telli

½ tabliczki gorzkiej czekolady

Konfitura malinowa

     

 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie (ja użyłam ciasto kupione w sieci „Lidl”) kroimy na równe prostokąty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.

     

        Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Następnie łączymy wszystkie składniki na krem : serek , nutellę  i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

     

        Upieczone ciasteczka kroimy wzdłuż na pół , dolną część cieniutko smarujemy konfiturą malinową i nakładamy krem. Przykrywamy drugą częścią ciasteczka i całość posypujemy cukrem pudrem. Wszystkie czynności wykonujemy  delikatnie , ponieważ ciasteczka są bardzo kruche.

     

       Jak widać jest to bardzo prosty przepis. W niedługim czasie można zrobić pyszne niedzielne ciasto do popołudniowej kawy lub herbatki.

Można oczywiście włączyć swoją inwencję twórczą i zmodernizować ten przepis dodając świeże owoce lub zmielone orzechy. Zachęcam do eksperymentowania , smacznego.