SKŁADNIKI :
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka,
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- ok. 600 g truskawek lub innych owoców(maliny, jagody, borówki)
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny.
Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe).
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Truskawki lub inne owoce przekrawamy układamy na cieście.
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.