881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

SKŁADNIKI :

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukruciasto z trus2
  • 3 duże jajka,
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

 

  • ok. 600 g truskawek lub innych owoców(maliny, jagody, borówki)
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny.

Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe).

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.

Truskawki lub inne owoce przekrawamy  układamy na cieście.

Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.