881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto :

 

1 szklanka wody

½ kostki margarynyDSCN6976

5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mąki.

 

Wodę wraz z margaryną umieścić w garnku i doprowadzić do roztopienia margaryny.

Do gorącego roztworu wsypać mąkę i mieszając zaparzyć ciasto , aż powstanie zwarta masa.

Po przestudzeniu dodawać po jednym jajku i mieszać za każdym razem używając miksera.

Przed dodaniem ostatniego jajka wsypać proszek do pieczenia.

Z podanego ciasta upiec dwie części w prostokątnej foremce wysmarowanej masłem.

Po ostudzeniu przełożyć kremem i  posypać cukrem pudrem.

 

 

Krem :

½ l mlika

1 budyń waniliowy

1 cukier waniliowy

¾ szklanki cukru

1 kostka masła lub margaryny („Kasia” maślana)

 

Ugotować budyń z cukrem i cukrem waniliowym , ostudzić i połączyć z masłem.