- 3 bardzo dojrzałe banany (z czarną skórką)
- 2 jajka
- 100 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 180 g mąki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 200 g orzechów włoskich
Dodatkowo tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady (jaką lubimy…) roztopionej w kąpieli wodnej do polania upieczonej babeczki oraz garść orzechów włoskich do dekoracji.
Banany rozgniatamy w misce widelcem i kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy masło i mieszamy mikserem. Dodajemy cukier, jajka, sodę i wanilię, posiekane orzechy, a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut(w zależności od pieca). Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i pozostawimy do wystygnięcia.