881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)
  • 3 bardzo dojrzałe banany (z czarną skórką)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 200 g orzechów włoskich

Dodatkowo tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady (jaką lubimy…) roztopionej w kąpieli wodnej do polania upieczonej babeczki oraz garść orzechów włoskich do dekoracji.

Banany rozgniatamy w misce widelcem i kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy masło i mieszamy mikserem. Dodajemy cukier, jajka, sodę i wanilię, posiekane orzechy, a na koniec przesianą mąkę.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut(w zależności od pieca). Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i pozostawimy do wystygnięcia.