Ciasteczka te są alternatywą dla tych którzy nie lubią pierników , lub ciasteczek z przyprawą korzenną. Są proste i bardzo smaczne. Mocno maślane i aromatyczne.
Zrobienie ich może być dobrym pretekstem do wspólnej zabawy z dziećmi i zaangażowanie ich do prac przedświątecznych.
Składniki na około 40-50szt. :
500 g mąki pszennej
2 żółtka
150 g cukru pudru
250 g zimnego masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Musi być gładkie i jednolite.
- Do maszynki do mięsa przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek, ustawiając na swój ulubiony kształt , który oczywiście można zmieniać w czasie robienia ciasteczek.
- Ciasto partiami wkładamy do maszynki i i otrzymane ciasteczka dzielimy na kilkucentymetrowe kawałki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka
- Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni.
- Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Można użyć maszynki elektrycznej , ale trzeba się liczyć z tym że ciasteczka bardzo szybko będą wychodzić , może się więc przydać ktoś do pomocy.
Przystawkę do ciasteczek można kupić na targu lub w niektórych sklepach 1001 drobiazgów.
Warto zrobić ciasteczka z podwójnej porcji , bo są przepyszne, rozpływające się w ustach i mogą nie dotrwać do świąt.