881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasteczka te są alternatywą dla tych którzy nie lubią pierników , lub ciasteczek z przyprawą korzenną. Są proste i bardzo smaczne. Mocno maślane i aromatyczne.

Zrobienie ich może być dobrym pretekstem  do wspólnej zabawy z dziećmi i zaangażowanie ich do prac przedświątecznych.

 

Składniki na około 40-50szt. :

500 g mąki pszennej

2 żółtka

150 g cukru pudru

250 g zimnego masła

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Musi być gładkie i jednolite.
  2. Do maszynki do mięsa przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek, ustawiając na swój ulubiony kształt , który oczywiście można zmieniać w czasie robienia ciasteczek.
  3. Ciasto partiami wkładamy do maszynki i i otrzymane ciasteczka dzielimy na kilkucentymetrowe kawałki.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka
  5. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni.
  6. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Można użyć maszynki elektrycznej , ale trzeba się liczyć z tym że ciasteczka bardzo szybko będą wychodzić , może się więc przydać ktoś do pomocy.

Przystawkę do ciasteczek można kupić na targu lub w niektórych sklepach 1001 drobiazgów.

Warto zrobić ciasteczka z podwójnej porcji , bo są przepyszne, rozpływające się w ustach i mogą nie dotrwać do świąt.