Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka średnie
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- drobny cukier do wypieków wymieszany z cynamonem (trzy łyżki cukru
i 1 łyżeczka cynamonu)
- cukier puder
- olej do głębokiego smażenia lub smalec
Serek homogenizowany roztrzepać z jajkami rózgą kuchenną.
Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól.
Dokładnie wymieszać.
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC.
Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w oleju by ciasto nie kleiło się do łyżki.
Smażyć na złoty kolor.
Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku jednorazowym.
Gdy są jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze z cynamonem lub posypać cukrem pudrem.
Pączusie nie mają w swoim składzie dodatkowego cukru , jedynie ten który jest w serku homogenizowanym , więc jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to musi obficie posypać cukrem
Jednak bez dodatkowego cukru są równie pyszne.
Polecam te mini pączki , bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu , a smakują wspaniale.