881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

 

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowegoDSCN7052
  • 3 jajka średnie
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

Dodatkowo:

 

  • drobny cukier do wypieków wymieszany z cynamonem (trzy łyżki cukru

i 1 łyżeczka cynamonu)

  • cukier puder
  • olej do głębokiego smażenia lub smalec

 

Serek homogenizowany roztrzepać z jajkami rózgą kuchenną.

Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól.

Dokładnie wymieszać.

W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC.

Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w oleju by ciasto nie kleiło się do łyżki.

Smażyć na złoty kolor.

Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku jednorazowym.

Gdy są jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze z cynamonem lub posypać cukrem pudrem.

Pączusie nie mają w swoim składzie dodatkowego cukru , jedynie ten który jest w serku homogenizowanym , więc jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to musi obficie posypać cukrem

Jednak bez dodatkowego cukru są równie pyszne.

Polecam te mini pączki , bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu , a smakują wspaniale.