881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Masa czekoladowa:

 

 

  • 750 ml mlekaDSCN7021
  • 2 x budyń czekoladowy w proszku
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 120 g masła

 

Polewa czekoladowa:

 

 

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

 

Dodatkowo:

 

  • ok. 400 g herbatników
  • gorzka czekolada do dekoracji

 

 

Do garnka wlewamy 500 ml mleka, cukier, czekoladę, kawę oraz masło.

Gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników.

W 250 ml mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz dodajemy jajko.

Wlewamy mieszaninę do gorącego mleka cały czas mieszając.

Gotujemy , aż powstanie gęsty budyń.

Foremkę o wym. 20×20 cm wykładamy folią spożywczą.

Układamy herbatniki jeden obok drugiego.

Wykładamy 1/3gorącej masy, i ponownie herbatniki…..

Warstw herbatników powinno być cztery, a masy trzy.

Zostawiamy do wystudzenia, możemy wierzch czymś lekko obciąży.

Po całkowitym ostudzeniu, wkładamy na całą noc do lodówki.

W niedużym garnuszku mocno podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladę połamana na kawałki i mieszamy do połączenia.

Wylewamy polewę na herbatniki, następnie dekorujemy startą gorzką czekoladą.