Masa czekoladowa:
- 750 ml mleka
- 2 x budyń czekoladowy w proszku
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 120 g masła
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- ok. 400 g herbatników
- gorzka czekolada do dekoracji
Do garnka wlewamy 500 ml mleka, cukier, czekoladę, kawę oraz masło.
Gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników.
W 250 ml mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz dodajemy jajko.
Wlewamy mieszaninę do gorącego mleka cały czas mieszając.
Gotujemy , aż powstanie gęsty budyń.
Foremkę o wym. 20×20 cm wykładamy folią spożywczą.
Układamy herbatniki jeden obok drugiego.
Wykładamy 1/3gorącej masy, i ponownie herbatniki…..
Warstw herbatników powinno być cztery, a masy trzy.
Zostawiamy do wystudzenia, możemy wierzch czymś lekko obciąży.
Po całkowitym ostudzeniu, wkładamy na całą noc do lodówki.
W niedużym garnuszku mocno podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladę połamana na kawałki i mieszamy do połączenia.
Wylewamy polewę na herbatniki, następnie dekorujemy startą gorzką czekoladą.