- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki pokrojonego ananasa (może być z puszki)
- 1 szklanka startej marchwi na drobnych oczkach
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu : mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem.
Mokre składniki dodać do suchych i lekko wymieszać.
Następnie dodać marchewkę, orzechy , ananasy i ponownie wymieszać.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do wysokości papilotek.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem z mascarpone:
- 125 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe do dekoracji
Mascarpone wymieszać z cukrem i rozłożyć na muffinkach . Nastepnie posypać kokosem.