881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Babeczki:

125 g miękkiego masła

150 g drobnego cukru
2 jajka, w temperaturze pokojowejDSC_0058
150 g mąki
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Do miski  włożyć miękkie masło, drobny cukier i wanilię. Ucierać mikserem aż masa będzie puszysta, następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując na puszystą masę. Wymieszać z przesianą z proszkiem i sodą mąką, a na koniec z mlekiem.

Masę wyłożyć do 12 papilotek, ułożonych w blaszce do muffinów  i piec przez 15 – 20 minut , aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy.

Ostudzić i udekorować kremem kajmakowym

 

 

Krem kajmakowy:

 

1 puszka kajmaku

(gotowego , kupionego w sklepie lub ugotowanego w domu – puszka mleka słodkiego skondensowanego gotować 3 godziny)

500 g serka mascarpone

 


Serek miksować i dodawać po jednej łyżce kajmaku. Gdy masa jest gładka nałożyć do dekoratora o wyciskać rozetki na babeczki. Udekorować czekoladą lub zmielonymi orzeszkami.