Babeczki:
125 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
2 jajka, w temperaturze pokojowej
150 g mąki
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Do miski włożyć miękkie masło, drobny cukier i wanilię. Ucierać mikserem aż masa będzie puszysta, następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując na puszystą masę. Wymieszać z przesianą z proszkiem i sodą mąką, a na koniec z mlekiem.
Masę wyłożyć do 12 papilotek, ułożonych w blaszce do muffinów i piec przez 15 – 20 minut , aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy.
Ostudzić i udekorować kremem kajmakowym
Krem kajmakowy:
1 puszka kajmaku
(gotowego , kupionego w sklepie lub ugotowanego w domu – puszka mleka słodkiego skondensowanego gotować 3 godziny)
500 g serka mascarpone
Serek miksować i dodawać po jednej łyżce kajmaku. Gdy masa jest gładka nałożyć do dekoratora o wyciskać rozetki na babeczki. Udekorować czekoladą lub zmielonymi orzeszkami.