881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na ok. 15 muffinek:

 

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka, roztrzepane

12 dag drobnego cukru

1⁄2  szklanki oleju

300 g jogurtu naturalnego

 

Ponadto:

 

Śliwki pokrojonych na małe kawałki około 10 sztuk.

 

Kruszonka:

150g mąki pszennej

60g cukru

90g masła miękkiego

Składniki wyrobić palcami do konsystencji kruszonki.

 

 

W jednym naczyniu wymieszać  składniki suche, w drugim mokre, połączyć i wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników.

Im dłużej będziemy mieszać tym muffiny będą twardsze. Mają mieć konsystencję grudkowatą,

Ciasto nałożyć do formy na muffinki, jeżeli chcemy mieć mniej pracy z szorowaniem formy to polecam piec w papilotkach.

Do każdej muffiny włożyć po  kilka kawałków śliwek.

Na wierzch każdej babeczki nałożyć kruszonkę dość obficie.

Piec około 25 minut w 190oC.

Lekko ostudzić, a potem wyciągnąć z formy.

Studzić na kratce.