Składniki na ok. 15 muffinek:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka, roztrzepane
12 dag drobnego cukru
1⁄2 szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
Ponadto:
Śliwki pokrojonych na małe kawałki około 10 sztuk.
Kruszonka:
150g mąki pszennej
60g cukru
90g masła miękkiego
Składniki wyrobić palcami do konsystencji kruszonki.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć i wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników.
Im dłużej będziemy mieszać tym muffiny będą twardsze. Mają mieć konsystencję grudkowatą,
Ciasto nałożyć do formy na muffinki, jeżeli chcemy mieć mniej pracy z szorowaniem formy to polecam piec w papilotkach.
Do każdej muffiny włożyć po kilka kawałków śliwek.
Na wierzch każdej babeczki nałożyć kruszonkę dość obficie.
Piec około 25 minut w 190oC.
Lekko ostudzić, a potem wyciągnąć z formy.
Studzić na kratce.