881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki :

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 małe jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • olej, do smażenia
  • dżem ulubionym smaku

Mąkę pszenną przesiać.

Zrobić zaczyn – drożdże rozpuścić w letnim mleku , dodać trochę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, aż zacznie fermentować.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie , około 10 minut.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , około 1,5 h.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 – 1,3 cm  wykrawać pączki. Szklanką lub innym okrągłym przedmiotem

Odłożyć do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.

Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać ulubionym dżemem.

Można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier i ozdobić skórką pomarańczową.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny.

Cukier puder utrzeć z wodą lub sokiem do gładkości. Jeżeli wyjdzie za gęsty dodajemy odrobinę wody lub soku , jeżeli za rzadki odrobinę cukru.

Smacznego…….