Składniki :
- 600 g mąki pszennej
- 3 małe jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 70 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- olej, do smażenia
- dżem ulubionym smaku
Mąkę pszenną przesiać.
Zrobić zaczyn – drożdże rozpuścić w letnim mleku , dodać trochę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, aż zacznie fermentować.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.
Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie , około 10 minut.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , około 1,5 h.
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 – 1,3 cm wykrawać pączki. Szklanką lub innym okrągłym przedmiotem
Odłożyć do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać ulubionym dżemem.
Można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier i ozdobić skórką pomarańczową.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny.
Cukier puder utrzeć z wodą lub sokiem do gładkości. Jeżeli wyjdzie za gęsty dodajemy odrobinę wody lub soku , jeżeli za rzadki odrobinę cukru.
Smacznego…….