Zachęcam do upieczenia tego ciasta . Jest z nim trochę pracy , ale czas Świąt Bożego Narodzenia jest szczególnym czasem dla rodziny i przyjaciół . Warto włożyć trochę wysiłku i umilić ten czas okazując miłość kochanym osobom również poprzez pyszne ciasto.
Ciasto kruche:
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag margaryny „Kasia” lub masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Beza:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Krem budyniowy:
• 1/2 litra mleka
• 1 torebka budyniu waniliowego
• 250 g margaryny „Kasia” lub masła
1 torebka cukru waniliowego
Ciasto kruche:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36cm. Dobrze jest rozwałkować ciasto na pergaminie , bo wtedy łatwiej je przenieść do foremki.
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Beza:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Krem budyniowy:
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Dodać cukier waniliowy wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.