881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Zachęcam do upieczenia tego ciasta . Jest z nim trochę pracy , ale czas Świąt Bożego Narodzenia jest szczególnym czasem dla rodziny i przyjaciół . Warto włożyć trochę wysiłku i umilić ten czas okazując miłość kochanym osobom również poprzez pyszne ciasto.

Ciasto kruche:

• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag margaryny „Kasia” lub masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Beza:

• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Krem budyniowy:

• 1/2 litra mleka
• 1 torebka budyniu waniliowego
• 250 g margaryny „Kasia” lub masła

1 torebka cukru waniliowego

Ciasto kruche:

Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36cm. Dobrze jest rozwałkować ciasto na pergaminie , bo wtedy łatwiej je przenieść do foremki.

Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

Beza:

Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).

 

Krem budyniowy:

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Dodać cukier waniliowy wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.

Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.