881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 g miodu
  • 80 g smalcu
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (moje miało 27 g)

Margarynę, smalec, miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika, rozpuścić na małym ogniu i ostudzić.

Przesianą mąkę, połączyć z sodę rozpuszczoną w mleku i wymieszać.

Do mąki dodać ostudzoną masę miodową , na końcu dodać jajka i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.

Zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 1-2 dni.

Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

I piec w temperaturze 190 stopni przez około 8 – 10 minut w zależności od piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i udekorować.

Po upieczeniu można je długo przechowywać i są cały czas miękkie. Smacznego .