Składniki:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 250 g miodu
- 80 g smalcu
- 150 g margaryny
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (moje miało 27 g)
Margarynę, smalec, miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika, rozpuścić na małym ogniu i ostudzić.
Przesianą mąkę, połączyć z sodę rozpuszczoną w mleku i wymieszać.
Do mąki dodać ostudzoną masę miodową , na końcu dodać jajka i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.
Zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 1-2 dni.
Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
I piec w temperaturze 190 stopni przez około 8 – 10 minut w zależności od piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i udekorować.
Po upieczeniu można je długo przechowywać i są cały czas miękkie. Smacznego .