881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Pierniki

 

1 ½kg mąki

½ kg margaryny

½ kg cukru

12 ½  dag kakao

20 dag     miodu

3 jajka

3 łyżeczki mielonych goździków

3 łyżeczki mielonego cynamonu

3 łyżeczki sody

12 dag posiekanych orzechów włoskich

 

Margarynę , cukier, miód i kakao roztopić na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Następnie dodać goździki, cynamon, sodę , jajka  i wszystko dobrze wymieszać.

Porcjami dodawać mąkę i orzechy i dobrze wyrabiać.

W zależności od rodzaju mąki dodać tyle aby ciasto nie było zbyt „luźne” ,aby pierniki podczas pieczenia się nie rozpływały, ale zachowały swoje kształty.

Ciasto wałkujemy niezbyt grubo i wykrawamy pierniczki foremkami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie trzeba już smarować tłuszczem) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 ° około 8 minut. Można również włączyć termoobieg w przypadku piekarnika elektrycznego na 170 ° i piec po dwie blachy.  I tak aż do wyrobienia całego ciasta.

Po upieczeniu udekorować lukrem , czekoladą i różnymi posypkami (orzechami, migdałami , kokosem, pokruszoną czekoladą, rodzynkami, kolorowymi perełkami itp.)

Lukier (najprostszy):

 Cukier puder

Sok z cytryny

Do cukru dodawać sok z cytryny ciągle mieszając aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Im więcej soku tym lukier będzie rzadszy dlatego wlewamy go po trochu, aby nie był zbyt rzadki i nie spływał z pierników.

Pierniki nie muszą długo leżakować , są miękkie na drugi dzień, oczywiście przechowujemy je w szczelnych pudełkach. Nie musimy również robić pierników z całej porcji . Wystarczy podzielić składniki na pół i już mamy mniej.