Pierniki
1 ½kg mąki
½ kg margaryny
½ kg cukru
12 ½ dag kakao
20 dag miodu
3 jajka
3 łyżeczki mielonych goździków
3 łyżeczki mielonego cynamonu
3 łyżeczki sody
12 dag posiekanych orzechów włoskich
Margarynę , cukier, miód i kakao roztopić na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Następnie dodać goździki, cynamon, sodę , jajka i wszystko dobrze wymieszać.
Porcjami dodawać mąkę i orzechy i dobrze wyrabiać.
W zależności od rodzaju mąki dodać tyle aby ciasto nie było zbyt „luźne” ,aby pierniki podczas pieczenia się nie rozpływały, ale zachowały swoje kształty.
Ciasto wałkujemy niezbyt grubo i wykrawamy pierniczki foremkami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie trzeba już smarować tłuszczem) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 ° około 8 minut. Można również włączyć termoobieg w przypadku piekarnika elektrycznego na 170 ° i piec po dwie blachy. I tak aż do wyrobienia całego ciasta.
Po upieczeniu udekorować lukrem , czekoladą i różnymi posypkami (orzechami, migdałami , kokosem, pokruszoną czekoladą, rodzynkami, kolorowymi perełkami itp.)
Lukier (najprostszy):
Cukier puder
Sok z cytryny
Do cukru dodawać sok z cytryny ciągle mieszając aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Im więcej soku tym lukier będzie rzadszy dlatego wlewamy go po trochu, aby nie był zbyt rzadki i nie spływał z pierników.
Pierniki nie muszą długo leżakować , są miękkie na drugi dzień, oczywiście przechowujemy je w szczelnych pudełkach. Nie musimy również robić pierników z całej porcji . Wystarczy podzielić składniki na pół i już mamy mniej.