881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto :

1 szklanka wody

½ kostki margaryny

5 jaj

Łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mąki

 

Na początku przygotować ciasto parzone tzn. wodę i margarynę zagotować . Następnie zdjąć z palnika i do gorącego roztworu dodać mąkę. Energicznie mieszając doprowadzić do gładkiej masy, wystudzić.

Po przestudzeniu dodawać po jednym jajku wyrabiając mikserem. Przed dodaniem ostatniego jajka dodać proszek do pieczenia.

Z powstałego ciasta nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę porcje ciasta w kształcie ptysi. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni na około 30 minut na złoty kolor i do wyschnięcia ciasteczek .

Po wystudzeniu przekrawać ptysie i wypełnić dowolnym kremem lub bita śmietaną.

Ptysie można urozmaicić dodając truskawki lub inne sezonowe owoce . Smacznego.