881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na biszkopt:

3 jajka

150 g cukru

60 g mąki tortowej

60 g maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (nie używać  miksera).

Formę wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25 minut ( do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.

 

Składniki na masę z Prince Polo:

3/4 litra śmietany kremówki (30 %)

2 łyżki cukru pudru

6 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

4 wafelki Prince Polo classic (lub dowolne), każdy o wadze około 50 g, pokruszone

100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach

puszka brzoskwiń w syropie (410 g)

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować.

Wafelki wymieszać z czekoladą.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Dodać pokruszone wafelki, potartą czekoladę, kawałki brzoskwiń i wymieszać.

Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

 

Ponadto:

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki przygotować zmniejszając ilość wody o ¼ (2 galaretki- 3 szklanki wody). Lekko tężejące wylać na stężoną masę śmietanową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Ciasto przechowywać w lodówce .