Składniki na biszkopt:
3 jajka
60 g mąki tortowej
60 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (nie używać miksera).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25 minut ( do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.
Składniki na masę z Prince Polo:
3/4 litra śmietany kremówki (30 %)
2 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
4 wafelki Prince Polo classic (lub dowolne), każdy o wadze około 50 g, pokruszone
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
puszka brzoskwiń w syropie (410 g)
Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować.
Wafelki wymieszać z czekoladą.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Dodać pokruszone wafelki, potartą czekoladę, kawałki brzoskwiń i wymieszać.
Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Ponadto:
2 galaretki brzoskwiniowe
Galaretki przygotować zmniejszając ilość wody o ¼ (2 galaretki- 3 szklanki wody). Lekko tężejące wylać na stężoną masę śmietanową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto przechowywać w lodówce .